-5.8 C
Sofia
9:19 | 06 February 2023
НачалоНовини от БългарияШокираща новина за цената на яйцата у нас

Шокираща новина за цената на яйцата у нас

По думите на председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, през 2022 година яйцата са поскъпнали рекордно с цели 76%, докато средното поскъпване в Европа е с 67%. Според него такова увеличение у нас не е имало от 2011 година насам. Той посочи и това, че през изминалата година е имало много голямо поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата – средно със 76%. Поради тази причина са поскъпнали и яйцата. Все пак рекордьор в ръста на цената на Яйцата в Европа е Германия – с колосалните 106% увеличение.

Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 г. Увеличението е със 76% – при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Бяхме свидетели на подобен ръст 2011 г. – тогава причината беше заради премахването на конвенционалните клетки. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

“През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата – средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение. Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна”, уточни Гълъбов.

А увеличението на цената на яйцата у нас е по-голямо заради по-ниските цени, от които е започнало. Покрай COVID пандемията те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори. Гълъбов заяви, че цената на яйце при производител е около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ