6.8 C
Sofia
21:39 | 29 March 2023
НачалоНовини от БългарияЦената на природния газ тръгна нагоре

Цената на природния газ тръгна нагоре

Цената на природния газ тръгна нагоре след новината, че руските доставки на синьо гориво към Полша и България могат да бъдат спрени заради отказа на двете страни да разкрият сметки в рубли....

Цената на природния газ тръгна нагоре след новината, че руските доставки на синьо гориво към Полша и България могат да бъдат спрени заради отказа на двете страни да разкрият сметки в рубли, чрез които да се разплащат с руската страна. Цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF стартира деня с ръст от 21% спрямо предходната сесия до 125 евро за мегаватчас. Вчера цената бе на ниво от малко над 103 евро за мегаватчас. Бързо след това обаче, цената тръгна надолу, като към момента на подготвяне на материала газът се търгува срещу малко над 115 евро за мегаватчас, което представлява поскъпване от близо 12%. Въпреки възходящото движение на цените, цената на газа остава далеч под пиковите стойности, отчетени в началото на месец март тази година. За сравнение, на 7 март търговията затвори при цени от 217 евро за мегаватчас.

Цената на договорите за доставка през юни възлиза на 114.485 евро на мегаватчас.

Цената на газа на лондонската борса ICE също тръгна нагоре в началото на деня, след което претърпя лека корекция. Цената на договорите за доставка през май достигна 222 паунда за мегаватчас в началото на търговията, което представлява ръст от близо 13% спрямо предходната сесия. Към момента на подготвяне на материала, цената на фючърсите се движи на ниво от около 219 паунда за киловатчас или ръст от около 11%.

Фючърсите върху цената на петрола също остават на високо ниво. Суровият петрол тип „Брент” се търгува срещу 105.7 долара за барел, като поскъпва с 0.68% от началото на деня. Щатският лек суров петрол WTI върви на цена от 102.2, добавяйки 0.46% спрямо предходната сесия.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ