0.3 C
Sofia
17:38 | 29 January 2023
НачалоНовини от БългарияХора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет, заради проблеми с...

Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет, заради проблеми с ТЕЛК

Хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет с искане за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване от ТЕЛК. Тя беше предложена от здравното министерство в средата на ноември, но нормативните промени все още не са гласувани от правителството.

Преди няколко дни министър Асен Меджидиев обяви, че предложението ще претърпи изменения.

Най-високият процент на най-тежкото увреждане плюс 20% от сбора на процентите на останалите увреждания – така изглежда предложената преди два месеца формула за изчисляване на намалена работоспособност.

За нейното влизане в сила настояват организации на хората с увреждания. Сред тях е Павлина Григорова.

“Искаме някой да вземе под внимание това, че десетки хиляди хора в България са с унищожени инвалидни права заради неадекватна медицинска експертиза. Това, че хиляди хора в момента са без пенсии, чакащи, някакви безумни срокове от 3,4 5 и 11 месеца дори за преосвидетелстване.”

Протестът ще се случи преди насрочената за следобед среща на здравния министър с представители на ТЕЛК комисии и управители на лечебни заведения, в които работят лекарите и администрацията.

Миналата седмица Асен Меджидиев заяви, че е нужно оптимизиране на процеса по освидетелстване и вдигане на възнагражденията на работещите в тази система.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ