4.7 C
Sofia
2:34 | 07 December 2022
НачалоКултураУчени от 6 държави се събират на конференция във Варна за най-старото...

Учени от 6 държави се събират на конференция във Варна за най-старото злато в света

Международна научна конференция „Нови хоризонти в праисторията. 50 години от откриването на Варненския некропол“ ще се проведе в морската столица в периода 2-4 ноември.

Организатори на събитието са Регионалният исторически музей – Варна и Община Варна, а в него ще се включат 26 учени от шест държави.

Темите, които ще бъдат дискутирани, са посветени на проблемите на каменно-медната епоха в Западното Черноморие и съседните райони, появата и развитието на ранната металургия, особености на погребалните практики, възникването на властовите институции и социалната структура през халколита.

Заседанията ще се проведат на 3 ноември от 8:30 до 18:00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Предвидени са четири сесии: „Варненският некропол – нови хоризонти“; „Нови светлини в земите на мъртвите“; „Стари находки, нови възгледи“; „Нови близки и далечни съседи“. Докладите ще бъдат публикувани в специален сборник през следващата година.

Проучването на Варненския халколитен некропол започва преди половин век, чието откритие предизвиква световна сензация. Този знаменит паметник с намерените в гробовете му над 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг и до момента остава свидетелство за най-ранните властови структури в човешката история. Най-древното обработено злато днес блести във витрините на Варненския археологически музей, а от миналата година, след тридесетгодишно прекъсване, разкопките на некропола бяха подновени.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ