16.8 C
Sofia
22:16 | 31 March 2023
НачалоНовини от БългарияТреска покрай Великден: Семейства отглеждат кокошки на терасата

Треска покрай Великден: Семейства отглеждат кокошки на терасата

Много хора от столицата масово купуват кокошки-носачки за яйца. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство на яйца. Качеството на домашната продукция обаче няма и нотка на сравнение с това в магазина. Това казва Биляна Иванова-собственик на малък кокошарник с над 10 кокошки-носачки в столично село. 

Преди Великден се очаква ново поскъпване на яйцата, а при собственото производство – в зависимост от фуражите и допълнителните храни, себестойността на едно яйце идва дори под 0.10 лв., казват експерти. Някои хора дори отглеждат кокошки на терасата си.

„Купих кокошките още като ярки през ноември миналата година. Живеят в специално изграден за целта кокошарник. Със съпруга ми преценихме, че двете ни деца – на 2 г. и на 5 г., заслужават да отраснат с качествена храна“, казва жената. Четири месеца по-късно кокошките проносили, като средно една кокошка снася по едно яйце на два дни, а понякога – в зависимост от породата, и по-често. В столицата намаляват пазарите за животни – имаше такъв на Подуяне, но сега остана само този в Горна Малина – моите животни са оттам, казва Иванова.

Храня кокошките с най-обикновена смеска от жито, царевица и слънчоглед. През зимата им купуваме и режем марули, зелето също е много полезно за тях. Чувал от 10 кг. смеска за кокошки, която не съдържа ГМО-култури и трупно брашно, струва 10 лв. Допълнително храним птиците със специални витамини на блокчета, които съдържат глина, морски черупки, магнезий, червен камък, черупки на стриди, песъчинки, бирена мая, и други. Отделно, през ден-два ги пускаме да пасат по двора, в който също отглеждаме чиста продукция, и не пръскаме с никакви препарати. Вярвам, че здравото животно създава полезни продукти за нашето здраве“, допълва Иванова. Често и кокошките са първи приятели в игрите на двете й деца. “Знам за приятели, които отглеждат кокошки на тераса на последния етаж на блок в нова кооперация в един от елитните столични квартали”, казва Иванова.

На ден една кокошка консумира по около 100-120 грама храна, което означава, че на ден 10-те кокошки изяждат по около килограм храна, на стойност около 1 лев. Дори и след калкулиране на скъпите витамини за птиците, при пълно пронасяне на всички животни се очаква сегашната бройка от 5 яйца на ден да достигне поне 9. Така инвестицията и в кокошките, и в кокошарника им, напълно се изплаща.

Здраво животно няма нужда от антибиотици, категорична е Иванова. Яйцето се познава по жълтъка – ако той е жълт, животното е хранено предимно с царевица. Ако е по-скоро оранжев или светлооранжев, значи птицата е консумирала семена, но и е била на свободна паша, тоест, намирала си е трева и червейчета, които са изключително полезни за нея.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ