0.3 C
Sofia
17:31 | 29 January 2023
НачалоОсновнаСъветът на ЕС решава дали да ни пусне в Шенген, ГДБОП с...

Съветът на ЕС решава дали да ни пусне в Шенген, ГДБОП с демо акция срещу каналджии на мигранти

До момента са задържани около десетима души. Претърсват се десетки адреси.

В ход е мащабна операция на ГДБОП срещу каналджийството, съобщава БНР.

Специализираната акция се провежда в цялата страна и ще продължи през целия ден.

До момента са задържани около десетима души. Претърсват се десетки адреси.

По предварителна информация данни целта на акцията е задържането на “сериозна организирана престъпна група”.

Случайно или не акцията се провежда в деня, в който Съветът на ЕС гласува разширяването на Шенген. Припомняме, Нидерландия заяви, че няма да допусне България до Шенгенското пространство, а за причина бе посочено, че границата ни може да бъде премината срещу 50 евро, визирайки много случаи на мигранти пресекли границата ни незаконно, подпомагани от каналджии.

Вотът за разширяването на Шенгенската зона е разделен на две части – едната дали България и Румъния да бъдат приети, а втората дали Хърватия да стане част от шенгенското пространство, припомня БНТ.

Очаква се Нидерландия и Австрия да се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри.

След това се очаква Загреб да получи зелена светлина за Шенген. В петък Нидерландия обяви, че няма да допусне България, но подкрепя кандидатурата на Румъния и Хърватия. Нидерландският премиер Рюте уточни, че това е “не сега” и допълни, че ще настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка.

Лидерите на четирите най-големи партии в Европейския парламент изпратиха съвместно писмо, в което заявиха, че неприемането на трите страни рискува да навреди не само на тях, но и на целия Европейски съюз.

Снощи австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди, че страната му е против влизането на България и Румъния в Шенген.

Според него нашата страна има нужда от помощ по този въпрос. Двамата с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер дадоха пресконференция във Виена преди днешното гласуване в Брюксел.

“Това наистина е предизвикателство за сигурността и това е причината, заради която Австрия има различна гледна точка върху разширяването на Шенген. Хърватия “Да”, Румъния и България още “Не”. Това не е политическа дискусия, това е дискусия за сигурността. Става дума за сигурността на Европейския съюз, за сигурността на нашите граждани”, заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ