4.8 C
Sofia
23:22 | 29 March 2023
НачалоНовини от БългарияСпират програмата за подпомагане на украински бежанци, до 31-ви май те трябва...

Спират програмата за подпомагане на украински бежанци, до 31-ви май те трябва да напуснат Черноморието

Бежанците от Украйна настояват програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.

Започна настаняването на украинските бежанци в държавните бази по морето. Детските лагери в Равда вече са пълни. До 31-ви май бежанците трябва да напуснат хотелите по Черноморието, след като правителството обяви, че няма да продължи програмата за подпомагане на хотелиерите.

В този детски лагер в Равда вече няма места. Тук са настанени украински бежанци, които преди това са били в хотели в Слънчев бряг.

“В нашия комплекс има вече настанени 130 души, но и в днешния ден хората продължават да идват и ни молят за помощ”, каза Елена.

Доброволците търсят за настаняване и в хотелски база, които няма да отворят това лято.

“Знам, че базите не са достатъчно. Фактически трябва да излизат накъде на квартира. Нямат никакви средства, никакви пари. Затова ни питат постоянно и са много притеснени. Трябва да ходят на улицата”, коментира хотелиерът Тамара Анастасова.

“Много се притесняваме, че ще преместят в неизвестни хотели, в неизвестни градове. Обезпокоени сме, обезпокоени сме и за децата си”, изтъкна Настя.

Бежанците от Украйна настояват програмата да бъде продължена и да останат в хотелите.

“Много хотелиери пострадаха от това, че предоставиха базата си. Правят и ремонти сега, след като въпросните бежанци напуснаха. Обществото прояви изключително голямо разбиране”, заяви доц. Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Над 40 000 са украинските бежанци по Южното Черноморие. Местата в държавните бази нямат капацитет да настанят всички.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ