17.3 C
Sofia
6:20 | 04 July 2022
НачалоПолитикаСоциалният министър: "Увеличението на пенсиите компенсира инфлацията"

Социалният министър: “Увеличението на пенсиите компенсира инфлацията”

От 1 октомври ще има преизчилсление, което ще сближи старите и новите пенсии.

21,6% увеличение на пенсиите в голяма степен компенсира инфлацията, каза социалният министър Георги Гьоков в предаването “Преди всички” по БНР.

От 1 октомври правителството иска да адресира друг проблем в пенсионната система – за големите разлики в пенсиите, отпускани в различни периоди, поясни Георги Гьоков.

“И да въведем някаква справедливост. Ще има преизчисление, което ще сближи старите пенсии и новите.”

Относно минималната работна заплата Гьоков отбеляза, че все не е ясно колко ще бъде тя от 1 юли.

По темата с нулевата ставка за хляба и диференцирания ДДС върху някои стоки от първа необходимост социалният министър каза, че “също има разбиране като че ли за намалени ставки за храните”, но “когато интервенираме ДДС, ние не подкрепяме само тези, които имат нужда от подкрепа, подкрепяме и богатите”.

В началото на тази седмица антикризисните мерки на правителството ще бъдат оповестени, потвърди пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, но не уточни дали това ще стане днес.

“В голяма степен мерките са изчистени и са готови за представяне. Може би трябва да минат през експертен и политически коалиционен съвет. Иначе парите са осигурени за тях.”

Разговорът на премиера с работодателите е много важен. Всеки може да протестира, но исканията се постигат в преговори, посочи Гьоков. По думите му това може да доведе до “адекватни мерки, взаимно приемливи и за двете страни”.

“Това правителство обича да говори с хората.”

Според Гьоков целта на разговорите не е “да се потуши протестът в сряда”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ