4.7 C
Sofia
1:39 | 07 December 2022
НачалоПолитикаСоциалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

Социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, внесени от Министерския съвет. Измененията предвиждат социалните помощи да се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на МС.

В момента социалните помощи се определят на база на гарантиран минимален доход. Предлага се измененията да влязат в сила от 1 юни 2023 г. С обвързването на системата за социално подпомагане с линията на бедност ще се изпълнят препоръките на ЕК и условията за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост, свързани със схемите за минимален доход.

Също така ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане – разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, се посочва в мотивите към законопроекта.

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца. Основният мотив, с който се аргументират промените, е необходимостта от прецизиране на нормативната уредба, гарантираща правото на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Промените са свързани с ясното и изрично регламентиране, че облекченият режим за отпускане на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование и месечни помощи за отглеждане на дете до една година е приложим за децата и от двете възможни групи, се посочва в доклада на водещата комисия.

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, внесени от Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. С измененията се дава възможност във висшите училища да се обособяват и създават научни институти, като самостоятелни юридически лица. Предвижда се и възможност на учениците – лауреати и медалисти от международни и национални състезания и олимпиади, проведени по време на втория гимназиален етап на обучението им, да бъдат приемани по право във висшите училища, извън редовното класиране.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ