24.8 C
Sofia
21:58 | 07 August 2022
НачалоНовини от БългарияСлънчев бряг вече не е най-евтиният курорт за британците

Слънчев бряг вече не е най-евтиният курорт за британците

След като години наред Слънчев бряг се нареждаше на първо място като най-евтина морска туристическа дестинация за британците, това лято нашият курорт отстъпва пред Мармарис, Турция.

След като години наред Слънчев бряг се нареждаше на първо място като най-евтина морска туристическа дестинация за британците, това лято нашият курорт отстъпва пред Мармарис, Турция.

Това показва тазгодишната класация на Британските пощи (Post Office Travel Money) на популярни за почивка места по света.

Класацията се изготвя съвместно с туристическата компания Tui според цените на 8 обичайни продукти по време на ваканция спрямо курса на паунда – семейно тристепенно хранене за двама с вино, чаша кафе, бутилка местна бира, кутия кока-кола, чаша вино, бутилка газирана вода, слънцезащитен крем и репелент против насекоми.

По тези критерии са анкетирани 36 дестинации в света с помощта на национални и местни туристически съюзи.

Мармарис в Турция се нарежда на първо място със средна цена на въпросните 8 продукта от 26.13 паунда, а българският курорт Слънчев бряг е “по-скъп” само с 6 пенса – 26.19 паунда.

Прави впечатление, че в сравнение с миналата година цените и в двата курорта, преизчислени в паунди, отбелязват спад, но за Мармарис той е 37%, докато за Слънчев бряг – с около 5%. През 2021 г. Слънчев бряг излезе на първо място като най-евтина за британците дестинация с разходи за посочените осем продукта за 27.71 паунда. Спрямо предпандемичната 2019 г. обаче цените на наблюдаваните продукти са се повишили значително.

На трето място в класацията е португалският курорт Алгарве – най-евтиният в еврозоната, с разходи за 44.39 паунда. След него се нарежда Кейп Таун в Южна Африка с 53.23 паунда, следван от Пафос в Кипър и испанския курорт – Коста дел Сол.

Авторите отбелязват, че силата на паунда спрямо много валути помага на британците да намалят разходите си в сравнение с миналата година, въпреки всеобщото поскъпване на живота. Това е причината почивката в Турция, Гърция, Кипър да поевтинее за британците.

От изследването става ясно още, че у нас най-евтина е местната бира – само 0.45 паунда за 330 мл, докато другите две нискобюджетни дестинации – Мармарис и Алгарве, тя е над 1 паунд.

Чаша кафе на Слънчев бряг е 0.58 паунда – толкова е и в Мармарис и Алгарве, докато и в най-евтините испански курорти е над 1 паунд, а в Кипър – над 2 паунда.

В сравнение с Мармарис в Слънчев бряг вечеря за двама с включено вино излиза по-скъпо – 19.51 паунда спрямо 16 паунда в турския курорт. Но пък у нас са по-евтини слънцепредпазните кремове.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ