5.1 C
Sofia
18:31 | 27 November 2022
НачалоНовини от БългарияСлужебното правителство е поискало оферти за бърза доставка на нови изтребители

Служебното правителство е поискало оферти за бърза доставка на нови изтребители

България търси междинно решение за изтребители, докато дойдат американските F-16, заяви снощи президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на създаващата се Европейска политическа общност в Прага.

“Още на срещата на върха на НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по “Еър полисинг” и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект (американските F-16-бел.ред.) стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена”, каза Радев.

В изказването си президентът не изясни за колко самолета става въпрос, но уточни, че всичко зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави. Търсят се употребявани самолети, като се контактува директно с министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

Междувременно от “24 часа” разпрострнаиха информация, че разполагат с писмо от служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, в което служебното правителство иска оферта за закупуването на 10 изтребителя “Грипен”, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора.

Писмото за покупка на шведските изтребители е изпратено два дни, след като на 16 септември Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на самолети “Грипен” или “Мираж”. Като те трябваше да запълнят времето, в което МиГ-29 няма да могат да летят от края на тази година до 2025 – 2030 г., когато България ще разполага вече с пълна ескадрила от американски изтребители F-16. Тогава Стоянов обяви, че очаква шведска делегация в София на 20 септември. Очевидно след тези разговори е решил, че българските ВВС трябва да закупят и “Грипен” освен F-16.

Шведските изтребители “Грипен” бяха фаворит за нов боен самолет на ВВС през 2017 г. при първото, назначено от Румен Радев, служебно правителство. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16. Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 млрд. лв. за осем чисто нови F-16. Тогава, опитвайки да вземат сделката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 “Грипен”-а.

В края на септември това служебно правителство пък потвърди офертата на САЩ за покупката на още осем изтребителя F-16 за около 2,2 млрд. лв.

Вчера в края на деня Министерството на отбраната разпространи информация, че България търси да наеме или закупи самолети за охрана на небето ни. Нашето отбранително ведомство е отправило запитване към Швеция, Франция, САЩ и Израел за предоставяне на оферти за наемане или закупуване на самолети, съобщават от пресцентъра му

От информацията става ясно, че вече са проведени разговори с Швеция и Франция в средата на септември и от тях се очакват оферти. Министерството очаква и отговори от Израел и САЩ.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ