-5.8 C
Sofia
7:52 | 06 February 2023
НачалоНовини от БългарияСлужебният кабинет предлага минималната заплата да стане 770 лв.

Служебният кабинет предлага минималната заплата да стане 770 лв.

Служебният кабинет предложи свой вариант за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари. След като депутатите решиха на първо четене тя да стане 850 лева, кабинетът на Гълъб Донев внася за обсъждане друго предложение – 770 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане.

Необходимите средства за повишаване на минималната заплата с 60 лева ще са за сметка на утвърдените разходи в бюджетите на министерствата, предаде БНР. Финансовият министър Росица Велкова коментира, че 850 лева минимална работна заплата ще утежни дефицита и ще го повиши с около 1 милиард лева.

В мотивите на социалното министерство да предложи ръст от 60 лева е посочено, че след последната актуализация от април тази година икономическата политика е променена и е налице инфлационен процес. Актуализацията трябва да отчете тези настъпили промени, за да се отчете рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление.

Според данните на НСИ инфлацията в България през октомври е 17,6% на годишна база, а предлаганият нов ръст на минималната заплата е с 16,9% спрямо размера от тази след облагане с данъци и осигуровки. При предлагано 770 лева минималното възнаграждение, чисто в джоба на хората, които го получават ще влязат 641 лева.

Според предварителни данни на НСИ, през третото тримесечие на 2022 г. наетите на минимална заплата са близо 458 000 и на годишна база намаляват със 7,6 на сто.

Постановлението трябва да се обсъди в Националния тристранен съвет, преди да бъде прието от служебното правителство.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ