0.6 C
Sofia
17:13 | 29 January 2023
НачалоПолитикаРумен Радев обяви датата на изборите

Румен Радев обяви датата на изборите

Ще издам указ, с който ще разпусна Народното събрание на 3 февруари и ще насроча парламентарни избори на 2 април. Това обяви президентът Румен Радев.

“Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира – хартия или машина”, посочи държавният глава.

“Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители от 48-ото Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост, европейската интеграция са реален приоритет, а не предизборни обещания”, заяви Радев.

Държавният глава изрази надежда, че парламентът ще обърне внимание на важните закони – антикорупционния, за контрола на главния прокурор и останалите закони от Плана за възстановяване, които са в напреднала фаза.

Той не коментира дали ще има промени в служебния кабинет, а само посочи, че ще говори с всеки един министър.

По-рано днес Румен Радев проведе работна среща на “Дондуков” 2 с ръководството на Централната избирателна комисия във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори, след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен.

Председателят на Комисията Камелия Нейкова посочи, че датата 2 април е напълно възможна за ЦИК да организира изборите.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ