22 C
Sofia
16:29 | 22 May 2022
НачалоПолитикаРумен Радев: Крайно неуместно и нездравословно е Северна Македония да поставя ултиматуми...

Румен Радев: Крайно неуместно и нездравословно е Северна Македония да поставя ултиматуми на България

“Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми на България”, каза президентът в отговор на журналистически въпрос за твърденията на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, че до юни има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ.

Румен Радев напомни, че външният натиск към България е бил още по-голям миналата година, но този натиск „може да се удържа, когато има ясни позиции и те отчитат не само българския интерес, а и истината“. Държавният глава припомни също така, че на две поредни заседания на Европейския съвет като представляващ България е успял както той, така и служебното правителство, да удържат българската позиция относно отварянето на вратата за преговори на РСМ.

„Показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те се възприемат, така че сега просто трябва да се отстоят“, добави Румен Радев. Президентът напомни, че става въпрос за нарушаване на правата на човека, за нарушаване на Копенхагенски критерии, за език на омразата, които са несъвместими с европейските принципи и ценности.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ