16.4 C
Sofia
6:00 | 15 August 2022
НачалоНовини от БългарияРоботи ще чистят язовирите, за да се избегнат наводнения

Роботи ще чистят язовирите, за да се избегнат наводнения

На проведената демонстрация на работата на техниката за дистанционно роботизирано почистване на язовири, присъства лично вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Роботизирани машини ще почистват язовирите и ще намаляват предпоставките за наводнения, съобщиха от Министерството на икономиката. На проведената вчера демонстрация на работата на техниката за дистанционно роботизирано почистване на язовири, която се използва и в борбата с горските пожари, присъства лично вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

“Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки”, каза Нинова пред журналисти край язовир “Големо село”.
Тя каза още, че без човешко присъствие машините могат да се движат по наклон до 55 градуса и да преодоляват насечени терени, а отрязаната от роботите маса се превръща в тор, който може да се използва за наторяване, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

“Спестяват се много усилия и време за язовирите, които ние стопанисваме. Необходими са ни около 10 000 работници и може би 4-5 г., за да се справим с почистването им, а сега с тези 8 машини това ще стане много бързо.”, посочи Нинова. “Те могат да правят и просеки при горски пожари, с които се спира огънят”, каза още тя.
Корнелия Нинова отбеляза, че техниката е собственост на Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” и се съхранява в 8 поделения, разпределени на територията на цялата страна.

Нинова каза още, че язовир “Големо село” е от първа степен на опасност, като причини за това са неговото заблатяване и самата язовирна стена. “Превеждайки стената в добро състояние, ние предотвратяваме наводнения, защото наблизо е пътят Кюстендил-Дупница и жп линия, които са изключително важни инфраструктурни обекти и ще се стараем да не допуснем аварии. Ежечасно се следят нивата на всички язовири в страната и взимаме навременни мерки.”, заяви тя.

В отговор на журналистически въпрос, Корнелия Нинова съобщи, че в момента започва обследване на 384 язовира и се подготвя обществена поръчка за ренонтните дейности, които ще бъдат нужни. “Знаете, че досега се даваха пари за ремонт на определени фирми. 500 млн. лв. се наляха за ремонт на язовири, дотук имаме само един. Изцяло променяме подхода – пари да не се крадат и да има ефективност от тези ремонти. Минаваме изцяло през процедури за обществена поръчка, прозрачност, технически преглед, обследване на язовири и всичко ще бъде пред очите на хората. И те да знаят, че парите им отиват за тяхното спокойствие.”, подчерта Нинова.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ