18.8 C
Sofia
3:48 | 07 July 2022
НачалоПолитикаРадев и външният министър на Саудитска Арабия обсъдиха енергийната диверсификация

Радев и външният министър на Саудитска Арабия обсъдиха енергийната диверсификация

Румен Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд отбелязаха отличните двустранни отношения между двете държави...

Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на високите технологии и приложението им в енергетиката и сигурността обсъдиха президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Кралство Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, който е на посещение у нас.

Двамата се срещнаха вчера на „Дондуков“ 2.

Румен Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд отбелязаха отличните двустранни отношения между двете държави, които имат потенциал да се надграждат в редица сектори от взаимен интерес.

„През 2021 г. двустранната търговия бележи значителен ръст от близо 90% и достигна 313.2 млн. долара спрямо предходната година, а българският износ се е увеличил с 96% и възлиза на 233.8 млн. долара“, заяви държавният глава и посочи, че активният стокообмен е оптимистичен знак за засилване на сътрудничеството.

Президентът посочи, че български фирми имат капацитета да се включат в реализирането на целите, залегнали в стратегическия план на Саудитска Арабия за икономическо развитие и модернизация „Vision 2030“. Румен Радев и Фейсал бин Фархан Ал Сауд бяха единодушни, че преминаването към климатично неутрална индустрия трябва да се случва с предвидими стъпки, които да гарантират конкурентоспособността и стабилността на икономиката.

Диверсификацията на енергийните източници и постигане на кръговата икономика и производството на зелена енергия също бяха сред темите на разговора.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ