18.8 C
Sofia
3:42 | 07 July 2022
НачалоНовини от БългарияПървите украинци потеглиха от жп гарата във Варна

Първите украинци потеглиха от жп гарата във Варна

Към бързия влак Варна - София в 10,30 ч. бяха прикачени четири допълнителни вагона. 80 украински граждани ще слязат на гара Плевен. След това ще бъдат превозени с автобуси до планинския курорт Рибарица.

Днес започна преместването на първите 200 украински бежанци от хотелите по Черноморието към населени места във вътрешността на страната.

Към бързия влак Варна – София в 10,30 ч. бяха прикачени четири допълнителни вагона. 80 украински граждани ще слязат на гара Плевен. След това ще бъдат превозени с автобуси до планинския курорт Рибарица.

Други 120 души ще бъдат настанени в друг планински курорт – Паничище. Те ще слязат на гарата в Дупница, след което ще бъдат транспортирани до базите за настаняване.

“Такова масово извозване и в такива кратки срокове не е имало в историята на БДЖ”, отбеляза зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

“Министерството на транспорта и съобщенията е създало добра организация за превозването на украинците към базите за настаняване. Имаме готовност да прикачваме допълнителни вагони към редовните пътнически линии. Мобилизирани са служители от БДЖ и НКЖИ, които да оказват съдействие на бежанците”, каза още зам.-министърът на транспорта.

3000 души от Украйна вече са напуснали местата, в които са били, а други 5000 ще останат в хотелите. Остават за преместване около 7000 души от област Варна, каза областният управител Благомир Коцев.

Транспортирането ще става с автобуси до жп гарата. Всеки хотел ще получи точни инструкции кога неговата група ще бъде извозена, с какъв транспорт и в каква посока, обясни Коцев.

Около 3000 украинци са намерили работа в област Варна, стана ясно на брифинга.

“До момента в България са влезли почти 300 000 души от Украйна. Всички заявили желание за временна закрила бяха 100% регистрирани”, заяви във Варна Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

“Обстоятелствата на кризата не ни дават възможност за планиране. Едно от неизвестните е индивидуалните решения на самите хора”, допълни тя.

40 000 са бежанците, регистрирали се чрез анкета, от тях 3% са бременни жени, а други 10% са трудноподвижни. Има 350 души със специални нужди, 1200 с хронични заболявания и 740 лица, които са след прекарано тежко заболяване и някои от тях са в лежащо състояние, допълни Тошева.

По думите ѝ част от хората недоволстват и не искат да напуснат хотелите по морето. Около преместването в колцентъра пристигат най-различни запитвания и желания. Например: задължително да има месо в менюто и сешоар в стаите.

“Беше даден почти двумесечен срок на ведомствата да подадат своите бази, но към момента все още има такива, които не са подали информация и не са подготвили базите си за приемане на бежанците”, коментира Тошева и допълни, че те ще бъдат санкционирани, ако до 24 часа не изпълнят изискванията.

Малко над 500 са хотелите в цялата страна, които са заявили участие за новата програма от 15 лв. за украинските бежанци. Около 300 са хотелите, в които вече има настанени украински граждани.

“Всички институции в страната са мобилизирани, за да бъде осигурено най-важното – храна и подслон. Важно е да получим съдействие от ведомствените бази и от хотелиерите. Ако се наложи, могат да се търсят и други варианти за настаняване, уточни Тошева.

Директорът на ОД на МВР – Варна ст. комисар Атанас Михов обясни, че ще има засилено полицейско присъствие. Ще бъдат обособени буферни паркинги, които ще бъдат охранявани. Във влаковете също ще има служители на МВР.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ