4.2 C
Sofia
2:49 | 07 December 2022
НачалоПолитика"Продължаваме промяната" ще подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна

“Продължаваме промяната” ще подкрепи предоставянето на военна помощ за Украйна

Това заяви Никола Минчев в студиото на "Денят започва". Пред дни от "Демократична България" обявиха, че ще внесат такова предложение след свикването на 48-ото Народно събрание.

“Продължаваме промяната” ще подкрепят предложението България да участва с военна помощ в Украйна. Това заяви Никола Минчев в студиото на “Денят започва”. Пред дни от “Демократична България” обявиха, че ще внесат такова предложение след свикването на 48-ото Народно събрание.

“Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите. Все пак има съвпадение на техниката, с която разполага Украйна и която се произвежда в българските военнопромишлени заводи. Това дори е символен акт ние да помогнем една държава, която защитава своята териториална цялост и суверенитет. Украйна е страна, която в момента се нуждае. Ние, слава Богу, в момента не се нуждаем, а и сме част от един голям съюз, който ни осигурява защита.”, заяви той.
Според Никола Минчев президентът Румен Радев е трябвало да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО, с която излязоха 9 държави от Източна и Централна Европа.

“Няма причина да сме против приемането на страни в НАТО, защото те имали конфликт с някого. Вярвам, че и от Запад ще дойде подкрепа и със сигурност смятам, че бъдещето на Украйна е в НАТО.”, изтъкна Минчев.
Той посочи, че е добре служебният кабинет да събира оферти за военни самолети, но не и да ги купува, защото решението за това трябва да се вземе от парламента.

“Ние подкрепяме усилията за модернизиране на Българската армия. Това се отнася и за авиацията ни. Но преди да пристъпим към такъв огромен разход, трябва да се видят точните разчети – ако ние сме поръчали вече Ф16, доколко работещ вариант е да имаме и самолети Грипен?”, каза Минчев.
Според бившия председател на парламента, ако в 48-ото Народно събрание не се оформи стабилно мнозинство, има риск да се приеме предизборен бюджет, в който “всеки да налива разходи”. Той призова партиите да подходят отговорно към план-сметката за догодина.

От “Продължаваме промяната” ще държат в бюджета да има социални и инвестиционни разходи. Според Минчев приходите трябва да дойдат от спирането на течовете в бюджета.

От втората по големина партия в 48-ия парламент остават твърди в позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ. Ако се стигне до втори мандат, ще направят усилия за съставяне но мнозинство, но Минчев е скептичен за евентуален успех.

“С тази конфигурация мислим, че това е изключително трудна задача – искаме реформаторско мнозинство, с нулева толерантност към корупцията като за това съдим и по предишните действия на партиите.”, каза той.
Според него правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си.

“Ще бъдем конструктивна опозиция – няма да спъваме работата на Народно събрание с ненужни процедурни хватки. Това, което по същество заслужава да бъде подкрепено, ще го подкрепим и ние обявихме нашите приоритети – например, законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Може да се случи така, че в 48-ото Народно събрание да дойдат предложения от мнозинството около ГЕРБ и ние, видим ли че е качествено, да го подкрепим.”, заяви той.
От партията все още нямат решение как биха подходили, ако се стигне до трети мандат и дали биха подкрепили правителство на друга политическа сила, което да е подкрепено и от ГЕРБ.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ