-5.8 C
Sofia
8:02 | 06 February 2023
НачалоПолитикаПрезидентът пред ПП: Съгласен съм, че не може да има правителство на...

Президентът пред ПП: Съгласен съм, че не може да има правителство на всяка цена

Държавният глава Румен Радев провежда консултации с представители на ПГ на “Продължаваме Промяната”.

Съгласно Конституцията, президентът провежда консултации с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

“Отново избирателите не заложиха на една политическа сила и това явно е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен диалог, нужни са усилия за намиране на решения. Аз напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит и ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство”, заяви Румен Радев, президент на Република България.

Президентът попита представителите на ПП около какви идеи биха търсили обединение и подкрепа от кого, ако се стигне до втори мандат, който естествено ще отиде при тях.

Ще бъдем водени изцяло от два принципа във взимането на решения, отговори съпредсеателят на ПП Кирил Петков:

“Първият е да можем да решим максимално голям брой реални проблеми на българския народ и там сме заявили 16 политики в четири сфери – удължаване подпомагането на българските семейства. Виждаме като огромна важност вдигането на минималата работна заплата, защото това са семействата, които са най уязвими от инфлацията. Продължаваме с политиката за подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за младите семейства, имаме и доста сериозна програма за бизнеса”.

Петков заяви, че ПП ще направят всичко, което зависи от тях, за да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, ще продължат и за изготвянето на антикорупционен закон и съдебна реформа. Заяви обаче, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ:

“Вторият принцип, който ще спазваме, е принципът на спазването на обещанията. Българският народ трябва да очаква от всички политици обещанията им да не се обръщат след избори, ето защо за първия мандат ние заявяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя за тези 16 политики, но да не подкрепим техния първи мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме на над половин милион българи”, каза още Петков.

Първите консултации вече бяха проведени миналата седмица с представителите на първата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ