10.6 C
Sofia
2:41 | 26 March 2023
НачалоРегионални новиниВарнаПревръщането на пристанище Варна в хъб за украинско зърно е почти неосъществимо

Превръщането на пристанище Варна в хъб за украинско зърно е почти неосъществимо

Превръщането на пристанище "Варна" в хъб за реекспорт на украинското зърно ще бъде много трудна задача, коментираха експерти...

Превръщането на пристанище “Варна” в хъб за реекспорт на украинското зърно ще бъде много трудна задача, коментираха експерти, след като преди дни премиерът Кирил Петков обяви след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски, че морската ни столица ще се превърне в разпределителен град за зърно и пшеница.

Председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов заяви пред “Нова телевизия”, че това намерение на премиера почти не е осъществимо:

“Не знам защо беше предложено. Първо – нямаме инфраструктура. Говорим за зърно за реекспорт. То трябва да дойде от Украйна до България по някакъв начин и в последствие да се изнесе. Нямаме жп връзка с тях. Ако зърното дойде с камиони – това са хиляди превозни средства, които ще пресичат границата, за да се наредят на пристанище Варна. Освен това пристанище Констанца е преди нас, а там имат изградени капацитети и възможности”, коментира Костадинов.
Припомняме, че преди дни от пристанище Варна заявиха в позиция до медиите, че имат готовност за обработка на зърнени товари от Украйна:

“Пристанище Варна” ЕАД категорично отхвърля твърденията, че държавният пристанищен оператор не може да поеме обработката на допълнителни от заявените към момента товари. Пристанището има достатъчен капацитет и възможности за това, поради което не е спирало да провежда активна търговска политика, свързана с привличане на различни групи товари. Провеждат се работни срещи с товародатели от различни компании, включително такива, базирани в Украйна. Дружеството има готовност и за обработка на товари от Украйна, ако бъде намерено решение на логистичните проблеми и те бъдат транспортирани до терминали “Варна – Изток” и “Варна – Запад”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ