16.4 C
Sofia
5:58 | 15 August 2022
НачалоНовини от БългарияПореден нарушител на въздушното ни пространство

Пореден нарушител на въздушното ни пространство

Пореден самолет в рамките на малко повече от месец наруши въздушното ни пространство, а ВВС са вдигнали два изтребителя МиГ-29 за да прихванат нарушителя.

Пореден самолет в рамките на малко повече от месец наруши въздушното ни пространство, а ВВС са вдигнали два изтребителя МиГ-29 за да прихванат нарушителя.

Инцидентът се е случил вчера, 13 юли в късния следобед, съобщиха от Министерството на отбраната.

На 13 юли 2022 г., в 17.42 часа дежурните сили и средства от състава на Военновъздушните сили (ВВС) са били приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител.

Самолетът е бил локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено е било, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са били изтребителите МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, като водачът на дежурната двойка е излетял в 17.53 часа. Самолетът-нарушител е бил прехванат, като в 18.03 часа с него е бил установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го е идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът е бил съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята е била установена и самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО са взели участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от ВВС.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ