-5.8 C
Sofia
7:40 | 06 February 2023
НачалоПолитикаАНАЛИЗПопада ли Варна в жълтия сектор по замърсяване на въздуха у нас?

Попада ли Варна в жълтия сектор по замърсяване на въздуха у нас?

Качеството на въздуха в околната среда е наболяла тема от много време. Но тази за неговото качество в затворените помещения сякаш остава на заден план. Знаем ли какъв въздух дишаме вкъщи, в офиса, в училището или в университета? 11 града са попаднали в жълтия сектор по замърсяване на въздуха тази сутрин. Това са Варна, София, Бургас, Плевен, Видин,  Русе, Пловдив, Враца, Несебър, Добрич и Шумен.

Въздухът в София е най-силно замърсен в кварталите „Павлово“, „Васил Левски“, „Хиподрума” и „Младост” тази сутрин, сочи справка за качеството на атмосферния въздух. Нивото на фини прахови частици в столицата е 12.1µg/m³, което е 2,4 пъти над нормата. Очаква се силният вятър днес да изчисти въздуха.

В Бургас замърсяването е 6,7 пъти над нормата. В Плевен замърсяването с фини прахови частици е 6,6 пъти над нормата, Видин – 6,6 пъти, Варна – 5,8 пъти, Русе – 5,5, Пловдив – 5,2, Враца – 5 пъти, Несебър – 3,6 пъти, Добрич – 3 пъти, Шумен – също 3 пъти над нормата. В света днес най-замърсеният въздух е в Бангладеш, Чад, Пакистан, Таджикистан, Индия, Оман, Киргизстан, Бахрейн, Ирак и Непал. Това са държавите в челната десетка по замърсен въздух. А по най-чист въздух тази сутрин класирането в света е на първо място Нова Каледония, Вирджинските острови, Пуерто Рико, Капе Верде, Финландия, Гренада, Бахамите, Австралия и Естония.

“В затворените помещения основните замърсители сме ние хората – като дишаме и като разпространяваме вируси. Много е важно да измерваме какво се случва, за да взимаме адекватни мерки в микросреда. В София има няколко станции на Столичната община, те дават горе-долу една картинка. Преди години е имало кампания, в която са се включили доста хора, измервали са фините прахови частици. ФПЧ всъщност са едни от малкото замърсители”, обясни в “България сутрин” един от организаторите на кампанията Знаеш ли какво дишаш”.,коментира Христо Атанасов.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ