14.6 C
Sofia
11:17 | 07 October 2022
НачалоНовини от БългарияПодготвят реставрация на паметника на връх Шипка

Подготвят реставрация на паметника на връх Шипка

Ремонтът ще започне не по-рано от лятото на следващата година.

Подготвят стартирането на ремонт на Паметника на свободата на връх Шипка. Готов е работният проект в рамките на мащабния план за консервация и реставрация на монумента. Това е поредната административна стъпка преди началото на строителните работи по 32-метровия паметник.

„Паметникът е конструктивно здрав. Това показва обследването, което беше извършено миналата година. Но трябва да се извърши сериозна консервационно-реставрационна намеса върху неговите фасади и интериорното му пространство“, каза д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Той поясни, че ремонтът ще започне не по-рано от лятото на следващата година.

„Първо трябва да организираме процедурите по ЗОП, с които ще се определи изпълнителят на ремонта, хората, които ще извършват строителния надзор и инвеститорския контрол“, обясни д-р Ангелов.

Основният проблем, по думите му, са компрометираните фугиращи смеси, които запълват пространството между облицоващите камъни. „По проект всички тези стари фугиращи смеси трябва да бъдат механично отстранени от паметника. Да бъде изцяло профугиран“, посочи той.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ