18.8 C
Sofia
3:35 | 07 July 2022
НачалоНовини от БългарияПланират 1,74 млрд. лв. за безплатно саниране

Планират 1,74 млрд. лв. за безплатно саниране

Отсега е ясно, че за кандидатстване по програмата ще се изисква сдружение на собствениците и енергиен паспорт на сградата...

Тази есен, вероятно още през септември месец, Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще публикува условията за кандидатстване по националната програма за енергийно обновяване на публични сгради и многофамилни жилища. Това обяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

За саниране в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени общо 1.5 милиарда лева, като към тях държавата ще добави още 240 милиона лева. Очакванията са този път да се постигне по-висок клас на енергийна ефективност в сравнение с предишното саниране.

Отсега е ясно, че за кандидатстване по програмата ще се изисква сдружение на собствениците и енергиен паспорт на сградата. Документът, в който ще са описани резултатите от енергийното и техническо обследване, ще покаже на собствениците кои са необходимите мерки за постигане на най-висока енергийна ефективност на блока, каза Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие.

И още нещо много важно, само за подадените и одобрени до края на март 2023 г. заявления от етажната собственост санирането ще бъде 100% безплатно. След това всички, които бъдат одобрени до края на 2023 г, ще получат 80% от необходимите средства, а останалите 20 на сто ще бъдат самоучастие на собствениците в сградата. Такива били изискванията на Европейската комисия, уточни Караджов, който е участник в организираната от Dir.bg и 3eNews международна конференция “Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход”, която ще се проведе на 10 юни от 9 ч. сутринта в Sofia Event Center.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ