4.2 C
Sofia
3:01 | 07 December 2022
НачалоНовини от БългарияОчакваме втори опит за кибератаки след одобрената военна помощ за Украйна

Очакваме втори опит за кибератаки след одобрената военна помощ за Украйна

Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии изразиха опасения, че българските институции отново могат да станат обект на хакерска атака, след като днес парламентът прие решение да предостави военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

„Очаквам, че ще има втори опит за кибератаки“, заяви по време на заседание Божидар Божанов, депутат от „Демократична България“, заместник-председател на комисията и бивш министър на електронното управление. Той посочи, че все още сайтовете на някои от институциите не са добре защитени, което ги прави уязвими.

Въпросът за нивото на киберзащита на страната ни повдигна и Никола Димитров от “Възраждане”.

„Колко ще бъдат силни атаките не можем да прогнозираме, но защитата ни ще е постоянна“, увери от своя страна служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, докато отговаряше на актуални въпроси пред депутатите от комисията. Министър Тодоров посочи още, че едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление е липсата на кадри, тъй като добре подготвените специалисти предпочитат да се развиват в частния сектор, където заплащането е далеч по-атрактивно.

„Трудовият пазар е силно ограничен. Намирането на кадри, които да работят за държавната администрация е трудно“, посочи министърът. Тодоров увери, че министерството си сътрудничи с всички институции по темата за киберсигурността.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ