0.3 C
Sofia
18:46 | 29 January 2023
НачалоНовини от БългарияОт днес зелени регистрационни номера за електромобилите

От днес зелени регистрационни номера за електромобилите

От днес автомобилите с електрически двигатели ще бъдат ясно разпознаваеми, защото ще бъдат със зелени регистрационни табели.

От днес автомобилите с електрически двигатели ще бъдат ясно разпознаваеми, защото ще бъдат със зелени регистрационни табели.

“Собствениците на електрически превозни средства, които имат вече регистрирани автомобили, могат да заявят пререгистрация на превозното средство и да получат зелени табели с регистрационен номер. Прави се само по желание на собственика и няма задължителен характер”, обясни пред БНР инспектор Бранимир Андонов от “Пътна полиция”.

До днес регистрираните електрически превозни средства са 8435 броя.

“3290 от тях са регистрирани от 1 януари до настоящия момент. Явно е повишен интереса”, допълни Андонов.

До момента електрическите автомобили се регистрираха както всички останали, напомни той.

“Единствената разлика сега е, че имат единен национален код, който ще започва е ЕА. Ще включва пореден номер и серия. Графичните знаци са изразени със зелен цвят”.

За електрическите мотопеди и мотоциклети единният код е ЕМ, обясни инспектор Андонов в предаването “Преди всички”.

Собствениците на електрически превозни средства, които имат вече регистрирани автомобили, могат да заявят пререгистрация на превозното средство и да получат зелени табели с регистрационен номер, обясни още той.

“Това се извършва в звената по регистрация към Столична дирекция на вътрешните работи. Прави се само по желание на собственика и няма задължителен характер”, допълни Андонов.

Причините за появата на новите табели за електрически превозни средства са много, посочи инспекторът: “Те могат да паркират безплатно в синя и зелена зона”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ