0.6 C
Sofia
16:58 | 29 January 2023
НачалоПолитикаОтложиха гласуването за удължаване на държавния бюджет заради проектокабинета "Габровски"

Отложиха гласуването за удължаване на държавния бюджет заради проектокабинета “Габровски”

Комисията по бюджет и финанси отложи за утре разглеждането на второ гласуване на законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г., заради предстоящото гласуване в пленарна зала на проектокабинета на проф. Николай Габровски. Предложението направи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС с аргумента, че не е целесъобразно в навечерието на избор на редовно правителство да се приема на второ четене удължителния закон на бюджета.

Като посочи, че най-вероятно гласуването на предложения проект на състав и структура на редовно правителство ще влезе утре в пленарна зала, Ананиев каза, че смята, че само 24 часа преди да бъде гласувано това правителство, не бива комисията да приема на второ четене удължителния закон за бюджет, бюджета за НЗОК и ДОО за 2022 г. Нищо не ни пречи утре, ако не бъде избрано правителството, половин час след това, да се съберем и да приемем на второ гласуване проектозакона, аргументира се Ананиев.

Бившият финансов министър заяви, че в навечерието на избор на редовно правителство да се приема на второ четене този проектозакон не е целесъобразно, още повече че приоритет номер едно в програмата на това правителство е бързото приемаме на бюджета. Това означава, че в рамките на най-много до две седмици това правителство, ако бъде избрано, ще предложи редовен бюджет за 2023 г., където могат да се фиксират и финансово осигурят всички политики и приоритети, които то е приело.

Бюджетната комисия прие предложението за отлагане на точката с 10 „за“ и 9 въздържали се.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ