5.1 C
Sofia
18:37 | 27 November 2022
НачалоНовини от светаОткриват почетно консулство на България във Венеция

Откриват почетно консулство на България във Венеция

Министерският съвет прие решение за назначаването на Пиер Джовани Козмо за почетен консул на България в Италия със седалище в гр. Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето.

Назначаването на италианския гражданин, който има богат управленчески опит в частния сектор, е мотивирано от желанието на двете страни за използване на съществуващите възможности за развитие на регионално сътрудничество, търговско-икономическите отношения и културно-образователни контакти с област Венето, която не е включена в консулския окръг на никое от действащите на италианска територия почетни консулства на България и в която има обособена българска общност.

Според официалната статистика към началото на 2021 г. в област Венето има около 2 000 българи с постоянно местожителство, като по оценка на българското посолство в Рим общият им брой е над 4 000 души, преобладаващата част от които са намират в провинциите Верона и Венеция. В престижния университет „Ка Фоскари” във Венеция функционира лекторат по български език и култура, който се посещава от италиански студенти.

Откриването на почетно консулство на Република България със седалище в гр. Венеция ще допринесе за задълбочаване на двустранното сътрудничество на местно ниво в области като търговия, туризъм, култура и образование, както и би оказало положително въздействие в защитата на правата и интересите на българската общност в област Венето.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ