5.1 C
Sofia
17:51 | 27 November 2022
НачалоНовини от БългарияНяма да местят украинските бежанци от хотелите им още 4 месеца

Няма да местят украинските бежанци от хотелите им още 4 месеца

Новопристигналите ще преминават през базата в Елхово и ще бъдат разпределяни в държавни бази

Украинските бежанци ще останат още 4 месеца по местата, в които са настанени при същите условия. Новопристигналите обаче ще преминават през базата в Елхово, след което ще бъдат разпределяни в държавни бази, в които предстои козметичен ремонт.

Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БНР.

“Тези от тях, които установихме при извършената от нас проверка – това са близо 11 000 човека, ще останат на местата, където се намират заедно с техните деца, при същите условия, а останалите, които тепърва идват на територията на страната, ще минат буферно през Елхово, ще престоят там до 30 дни и ще бъдат насочвани към държавните бази, които сме подготвили”, каза Иван Демерджиев.
Министърът допълни още, че мигрантският натиск по границата спада. Той обясни, че ако при пика опитите за незаконно проникване на територията на страната са били 1600 души на денонощие, сега те са спаднали до 600.

Moreto.net припомня, че в четвъртък около 200 украински бежанци, настанени в хотели край Варна, излязоха на мирен протест на площад “Независимост” в морската столица. На демонстрацията, на която присъстваха и много деца, те заявиха, че не желаят да бъдат местени, а да останат там, където са настанени.

Сред исканията, които имат, са: адекватна и работеща програма за интеграция, достъп до личен лекар, медицински грижи и лекарства, психологична и психиатрична помощ, достъп до образование, курсове по български език и квалификация, достъп до детски градини, ясли, както и топла храна за децата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ