0.3 C
Sofia
18:07 | 29 January 2023
НачалоНовини от БългарияНад 50 хил. мъртви делфина в Черно море, вероятната причина е войната

Над 50 хил. мъртви делфина в Черно море, вероятната причина е войната

Чуждестранни експерти се заемат с разследването на екологичния геноцид (екоцид), извършен от руските окупатори. По време на пълномащабна война срещу Украйна са убити над 50 000 водни бозайници.

Това съобщи УНИАН.

Учените от черноморските държави регистрират най-масовата смърт на морски бозайници през последните десет години. По предварителни данни от началото на войната в Украйна са убити над 50 000 китоподобни. Смъртта им се дължи на руски бомбардировки и ракетни атаки.

Учените в националния парк “Тузловски лимани” регистрират масовата смърт на делфини още от първите дни на пълномащабната инвазия на Руската федерация. След всеки ракетен удар или бомбардировка вълните носят мъртви бозайници към брега. Също е положението и в Румъния и България.

“Преди войната наблюдавахме най-много три мъртви делфина на 44 километра през годината, но сега, в началото на войната и до края на юли, открихме 44 делфина на 6 километра”, казва директорът на националния парк.

Природозащитници посочват, че делфините може да умират масово от инфекции или от военни действия. Втората версия се смята за най-вероятна.

“От различни източници знаехме, че в северозападната част на Черно море има много подводници и надводни кораби, включително “Москва”, която всички знаете къде отиде. Така че всички тези надводни и подводни кораби създават много мощни звукови сигнали, които поразяват делфините”, казват учените.

Посочва се, че броят на мъртвите делфини е намалял леко след освобождаването на Змийския остров. От мъртвите животни са взети проби за анализ, които са изпратени в Италия и Германия.

Освен това прокуратурата в Одеса започна собствено разследване.

“На територията на Одеска област открихме 95 факта на мъртви делфини на брега, но разбираме, че те са много повече. Наказателното производство се разследва по такъв член от НК, който се нарича “Екоцид”. Това отново е престъпление срещу сигурността на човечеството”, заяви прокурорът на Одеска област Сергей Костенко.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ