5.4 C
Sofia
16:23 | 27 November 2022
НачалоНовини от БългарияНад 100 000 украински бежанци са си тръгнали от България за месец

Над 100 000 украински бежанци са си тръгнали от България за месец

Мнозина украински бежанци напускат България заради нарастващата несигурност за настаняването им. Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 700 хиляди души, но в момента са останали малко над 50 хиляди. 80% от тях са жени и деца.

Над 100 хиляди души са си тръгнали от България в периода 5 септември – 5 октомври, допълват от международната организация. Повечето от напускащите се връщат в Украйна, а останалата част – тръгват към други европейски страни.

Според организацията – основната причина е несигурността около настаняването на бежанците в правителствени бази и хотели. Мярката бе въведена от кабинета на Кирил Петков и удължена от служебното правителство до края на този месец.

В момента от нея се възползват над 12 хиляди бежанци. Друга причина е невъзможността да се плаща наем, която също кара част от украинците, дошли у нас в търсене на закрила от руската агресия, да напуснат България. През зимата в страната ни ще останат бежанци от най-уязвимите групи и те ще имат нужда от закрила, пишат още от ООН.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ