24.8 C
Sofia
21:39 | 07 August 2022
НачалоНовини от БългарияМного мъртви делфини по Северното Черноморие тази година

Много мъртви делфини по Северното Черноморие тази година

От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега.

Притеснителна статистика показва голям брой мъртви делфини по Северното Черноморие. От началото на годината са открити повече от 60 умрели морски бозайници на брега. Основната причина е човешкият фактор. Оказва се, че морските бозайници са изключително чувствителни на външни влияния, особено на силни звукови вълни под водата.

„Става въпрос за взривове, различни звукове, които изследват дъното за наличие на нефт. В случая знаем, че има военни действия в Украйна. Доста вероятно е от подводни взривове да се достигне такава масова смърт”, обясни доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Оттам засега отхвърлят варианта делфините да са убити умишлено от хората. Съществуват и други фактори, които влияят върху смъртността на морските бозайници.

„Морбили вирусът при тях е доста фатален. Те се заразяват масово и ако имат епизиотия – до 90% от популацията в даден район може да загине”, обясни Райков.

Учените отчитат, че макар и застрашени на този етап няма опасност за популацията на делфините, но e добре да се съобразяваме повече с морските обитатели.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ