0.3 C
Sofia
18:15 | 29 January 2023
НачалоПолитикаМинистърът на отбраната: Предоставянето на военна подкрепа за Украйна е в ход

Министърът на отбраната: Предоставянето на военна подкрепа за Украйна е в ход

Процесът на предоставянето на военна подкрепа за Украйна е в ход. Това, което се предава и ще бъде предоставено на страната, ще бъде възстановено като финансова стойност“, съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов

„Българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а предоставя това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък, нищо по-различно“, разясни министър Стоянов. Той припомни, че експерти от Щаба на отбраната са подготвили анализ, на базата на който се е взело решение какво може да бъде предоставено на Украйна, без да се нарушават способностите на Българската армия.

„България е парламентарна република. Служебният кабинет изпълнява решенията на парламента“, заяви министърът на отбраната. Той отбеляза, че за да бъдат туширани страховете на част от народните представители, че Министерският съвет ще изнася безразборно и без контрол въоръжение и боеприпаси за Украйна, се е наложила промяна в Споразумението между министерствата на отбраната на двете страни за предоставянето на военна помощ. „Промяната гарантира, че всяко предоставяне на помощ ще бъде одобрявано от Народното събрание“, каза министър Стоянов.

Той отново подчерта, че нямаме възможност да предоставим тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят съответни заместващи платформи. Към този момент се водят разговори със съюзни държави за заместваща техника, с която може да се постигне оперативна съвместимост.

„Ако искаме да имаме модернизирана армия, ние определено трябва да си закупим модерно оръжие, което отговаря на съвременните изисквания“, категоричен беше министърът на отбраната. Той посочи, че и в момента се работи по приоритетни модернизационни проекти на въоръжените сили, както и за осигуряване на летателната годност на МиГ-29.

„Полагаме невероятни усилия за намирането на резервни части за МиГ-29 До края на януари чакаме два двигателя от Полша“, съобщи министърът на отбраната.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ