-5.8 C
Sofia
8:06 | 06 February 2023
НачалоКриминалниМасов протест на таксиметровите шофьори, заради убитият им колега

Масов протест на таксиметровите шофьори, заради убитият им колега

23-годишен убива след спор за засичане на пътя 34-годишен баща на 3 деца.

Таксиметровите шофьори планират масов протест, след като снощи техният колега Христо Трайков беше убит в столичния квартал “Разсадника”.

С искане МВР да си върши работата и да противодейства на криминално проявени да извършват убийства, шофьорите протестираха пред Трето районно управление на полицията в столицата, а през нощта блокираха и движението на Орлов мост в столицата. Малко преди 7 ч. блокадата беше вдигната, но протестната готовност остава, потвърди Красимир Цветков председател на Националния таксиметров синдикат.

Ето какво обясни той пред БНР:

“Изключително много ще внимаваме за развитието на този случай и мерките, които оттук нататък прокуратурата ще предприеме спрямо убийците на колегата ни. Обмисляме какви да бъдат точно продължаващите ни действия в следващите дни и очакваме до часове да излезем с конкретни искания относно изменения на нормативната уредба, свързана с оборудването на такситата по отношение на сигурността на колегите – паник бутон, видеорегистратори, връзка със 112, реагиране на полицейските органи при проблеми и така нататък”.
Коментар дойде и от главния прокурор Иван Гешев. По думите му убитият таксиметров шофьор е поредната жертва на агресията и институционалната апатия.

От Европейския център за транспортни политики също излязоха с позиция по случая:

Агресията на пътя доведе до побой, при който загина човек. ЕЦТП остро осъжда подобни прояви, като целият ни екип е сериозно загрижен за състоянието на обществото ни. Ежедневно ставаме свидетели на грубо и арогантно погазване на законите в държавата, в това число и на правилата за движение по пътищата. Липсата на адекватно правораздаване, както и чувството за безнаказаност са причините, които доведоха до това 23-годишен да убие след спор за засичане на пътя 34-годишен баща на 3 деца.

Още през месец август тази година предложихме програма за работа и с агресивните шофьори, но оттогава досега очевидно действия от страна на държавата липсват. Прилагаме писмото ни до Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

Като поднасяме нашите най-искрени съболезнования към близките на починалия, настояваме и за възстановяване на правовата държава и реда в България!

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ