0.6 C
Sofia
17:02 | 29 January 2023
НачалоОсновнаЛичните лекари искат увеличение на таксите

Личните лекари искат увеличение на таксите

С колко искат да бъде увеличена таксата за преглед...

Личните лекари ни изненадаха и то в сезона на вирусите те настояват потребителската такса за преглед, която заплащат пациентите, да бъде увеличена. Те настояват таксата да бъде увеличена, но не с някакъв процент или с определена сума. Сегашната такса, която заплащаме е 2,90 и тя не е променяна от около 10 години.

„Нашето мнение е, че потребителската такса не изпълнява функциите заради които е въведена. Първата и основна функция на тази такса е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръх използването на услуги“, обясни д-р Пламен Панайотов, личен лекар в Бургас.

Според него всичко, което е безплатно или с ниска такса, ще бъде експлоатирано до безкрайност. „Втората основна функция на потребителската такса е т.нар. ко-пеймънт, т.е. допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Ето защо функцията на тази такса е да допълни тези по-ниски цени“, каза още д-р Панайотов.

Те искат да се върне старото положение за обвързване с минималната работна заплата. „Така, по естествен път, ще бъде актуализирана тази такса съобразно променящата се обстановка в България и в ЕС. Тази такса съществува в цяла Европа“, казва още личният лекар. Таксата от около 8 лв. за едни би била ниска, а за други – висока. Ето защо лекарите предлагат социално слабите групи да бъдат компенсирани от някои механизъм за социално подпомагане.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ