13.5 C
Sofia
7:25 | 25 May 2022
НачалоНовини от БългарияКупуваме една или две подводници от Италия, първите F-16 идват през 2025...

Купуваме една или две подводници от Италия, първите F-16 идват през 2025 г.

Първата доставка на изтребителите F-16 ще дойде през 2025 г. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в отговор на журналистически въпрос.

И допълни – “Предстои да работим по няколко варианта за поддръжката на МиГ – 29, евентуално как да покрием период, ако се получи, в който ще имаме проблеми с носенето на Air Policing самостоятелно, но аз съм оптимист, че ще намерим решение”.

По повод приключването в края на май на участието на самолети от Нидерландия в съвместни задачи по охрана на въздушното ни пространство, адмирал Ефтимов посочи, че се водят разговори с други съюзници и скоро ще има информация.

Адмирал Ефтимов каза още, че започваме преговори с една от страните съюзници от НАТО и предстои да бъдат изяснени параметрите на евентуално придобиване на една или две подводници. Той поясни, че Италия е страната, с която ще се водят разговорите.

За решението за военнотехническа помощ на Украйна адмирал Емил Ефтимов коментира, че тази седмица се очакват украински специалисти, с които ще бъдат договорени конкретните параметри на бъдещото споразумение. Аз съм в течение на процеса, но това не е директно в отговорностите на Българската армия. Това е в кръга на отговорностите на военно-ремонтните заводи, посочи адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната участва в конференцията “НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна”, организирана от Атлантическия клуб, съвместно с посолствата на САЩ и на Испания в София, фондация “Конрад Аденауер” и NATO Public Diplomacy Division.

Форумът се организира в контекста на предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ