14.6 C
Sofia
11:49 | 07 October 2022
НачалоНовини от БългарияКолко ще поскъпне хляба?

Колко ще поскъпне хляба?

Повишената с рекордните 60 процента цена на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса.

Производители предупредиха, че цената на хляба пак тръгва нагоре – с 8 до 10 процента, заради газа. Нулевото ДДС не можело да компенсира шоковото поскъпване на синьото гориво. Повишената с рекордните 60 процента цена на природния газ ще доведе до сериозни сътресения в бизнеса. Хлебопроизводители са категорични, че поскъпването на газа неминуемо ще се отрази на цената на хляба. Прогнозите на брашна са, че и много фирми ще се откажат да работят, заради невъзможността да покрият разходите си, съобщава NOVA.

Рекордно скъпият природен газ ще доведе до оттегляне на хлебопроизводители от пазара – смятат от бранша. А алтернативата за работа на ток не е по джоба на всеки производител. Очакванията, че до края на годината някои фирми ще затворят, са реални, смята Мариана Кукушева от Националната асоциация на хлебопроизводителите.

Хлебозаводът в Белослав работи изцяло с природен газ. Сметките им показват, че след като нулевият ДДС на хляба стабилизира цената, шоковото поскъпването на газа отново ще я повиши. Димитър Петров е хлебопроизводител. Според изчисленията му поскъпването на насъщния ще е с между 8 и 10 процента. „Ще преценим кога и с колко трябва да вдигнем цената”, добавя той.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ