18.9 C
Sofia
14:38 | 27 September 2022
НачалоПолезноКои банки са с най-ниски такси за теглене на пари от банкомат?

Кои банки са с най-ниски такси за теглене на пари от банкомат?

Както има промени на таксата за теглене от банкомат на банката издател, така има и при теглене от чужд банкомат, като промени са установени при три банки:

В края на миналата и началото на тази година редица банки предприеха корекции в тарифите си. Най-често променяните такси и този път бяха, свързани с разход по поддръжка на сметка (месечна такса за поддръжка), операции в клоновата мрежа на банка (на каса), разходи при превод на суми, а някои банки промениха и таксите при теглене на банкомат.

Инфopмaциoнният пopтaл “Moитe пapи” ĸлacиpa бaнĸитe пo eдни oт нaй-чecтo изпoлзвaнитe oпepaции, извъpшвaни c дeбитнa ĸapтa: тeглeнe нa cyми в бpoй oт ATM (бaнĸoмaт) нa бaнĸaтa, издaтeл и тeглeнe нa cyми в бpoй oт ATM (бaнĸoмaт) нa дpyгa бaнĸa.

Към 09.02.2022 г. са установени промени при две банки, като имаме повишение на таксите при теглене на суми в брой от банкомат на банката издател:

– Пощенска банка вече начислява процент от изтеглената сума и така таксата се променя от 0.30 BGN на 0.15 %, мин. 0.30 BGN

– Първа инвестиционна също начислява процент от изтеглената сума, като таксата се променя от 0.30 BGN на 0.1 %, мин. 0.30 BGN

Установените промени към 15.06.2022 г. са при три банки. БАКБ беше една от банките, които не начисляваха такси при теглене на суми в брой от банката-издател. Банката вече начислява 0.25 ст. за услугата. Райфайзен също повишава таксата, като вече начислява 0.1% от изтеглената сума, така таксата се променя от 0.30 лв. на 0.20 ст. + 0.1% от сумата. Следващите промени са при Алианц Банк. Тази банка също вече начислява процент от изтеглената сума в размер на 0.1%. Таксата се променя от 0.30 лв. на 0.1% от сумата, минимум 0.30 лв. за услугата.

В началото на годината Уникредит Булбанк взе пример от Банка ДСК, която по-рано промени таксата за теглене на суми от банкомат на банката, трансформирайки фиксирана такса на процент от тегленета сума, прилагайки минимален размер. През този месец още две банки последваха този пример и това бяха Пощенска банка, Fibank. Дали други банки ще последват този пример, предстои да узнаем. Към момента не може да се каже, че съществува голямо разнообразие в размера на таксите, които начисляват банките при теглене на суми от банкомат на банката издател, като видимо от таблицата по-горе при около 60% от случаите таксата е 0.30 лв. ,

Разплащателна сметка – 5-те банки с най-ниска месечна такса за поддръжка

Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават да бъдат по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 1.50 лв. за всяка операция.

Както има промени на таксата за теглене от банкомат на банката издател, така има и при теглене от чужд банкомат, като промени са установени при три банки:

– Повишение на таксата при теглене на суми в брой от чужд банкомат има при ЦКБ, като повишението е с 0.20 ст. и така става 1.50 BGN.

– Следващите две банки са Пощенска и ПИБ като вече и двете банки начисляват процент от изтеглената сума и така таксата при теглене от чужд банкомат при Пощенска банка се променя от 1.30 BGN и става 0.20 %, мин. 1.40 BGN. ПИБ също начислява 0.2 % от изтеглената сума и така такстата става 0.2 % мин. 1.50 BGN.

Промените са при Тексим банк. Банката повишава таксата за теглене от банкомат на друга банка в България с 0.10 ст., така таксата за услугата става 1.35 BGN.

Първите две банки, които не начисляват такса при теглене на суми в брой от чужд банкомат имат някои ограничения, свързани с честотата на извършваните операции/ транзакции, както и по отношение размера на сумите, които се изтеглят.

Дaннитe ca aĸтyaлни ĸъм 9.08.2022 г. и ce oтнacят зa cтaндapтни бaнĸoви ĸapти зa физичecĸи лицa.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ