4.8 C
Sofia
22:52 | 29 March 2023
НачалоПолитикаКирил Петков: От САЩ идва газ на цени доста под пазарните, няма...

Кирил Петков: От САЩ идва газ на цени доста под пазарните, няма да има посредници

Газът ще бъде вкаран или през Турция, или през Гърция директно в газопреносната система на България.

България ще получи американски втечнен газ през юни и вече преговаря за дългосрочни доставки на цени доста под тези на руската “Газпром” – това каза премиерът Кирил Петков при завръщането си от САЩ. За юни вече имаме два кораба втечнен газ. Българското население да се чувства сигурно, правителството работи за него, добави още той.

По-рано беше съобщено, че по време на визитата е договорил количества газ за България на по-ниски цени от тези на руската компания “Газпром”.

Газът ще бъде вкаран или през Турция, или през Гърция директно в газопреносната система на България. Няма да има посредници, заяви Кирил Петков. Без да конкретизира с числа той каза, че цената е доста под пазарните в момента. Премиерът добави, че правителството продължава да работи и по количествата азерски газ:

“За юни вече имаме 2 кораба втечнен газ, който ще бъде малко под цената на “Газпром”, но ще бъде под цената на “Газпром”. В момента вече почнахме преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде всъщност с цени доста по-ниски, дори от тези 2 кораба.

Американската държава и американските компании ще доставят количествата през кораби, но ние продължаваме да очакваме азерското количество и отделно говорим и с други страни. Така че, никой да не си мисли, че просто заместваме един доставчик с друг, а ние избираме най-евтините цени от всички доставчици”, каза премиерът, но не отговори директно на въпрос дали количествата американско гориво ще са достатъчни за българското потребление.

Петков допълни, че подписването на договорите за доставките през юни предстои в следващите дни, като ще се уточнява дали американския втечнен газ да достигне България чрез турски или гръцки терминали.

“В следващите дни ще се подпишат договорите за първите два кораба с газ от САЩ, ще има и дългосрочен договор…Разликата в цената вероятно ще е малка за двата кораба, но се надявам, че дългосрочният договор ще е с двуцифрено число като процент”.

“Ние договорихме количествата специфично за България”, каза Кирил Петков пред чакащите го на терминала на летището журналисти.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ