0.3 C
Sofia
18:31 | 29 January 2023
НачалоПолезноВреметоКакво време ни очаква през януари

Какво време ни очаква през януари

Декември си отива със сравнително високи температури. Но какво ще бъде времето през януари.

Декември си отива със сравнително високи температури. Но какво ще бъде времето през януари.

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието – около минус 3 градуса, а най-високите температури ще са между 13 и 18 градуса. Това съобщи Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в България на Отдела “Метеорологични прогнози” в НИМХ.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 4 градуса, а в планинските райони – между минус 10 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със сухо време, а през второто десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните, но ще има валежи, предимно от дъжд
Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, в ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието. През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и с относително по-високи температури в планините, и за предимно облачно и мъгливо време в низините.

Януари е най-студеният и най-снежният месец от годината, като най-ниската температура у нас е минус 38,3 градуса и е измерена в Трън на 7 януари 1947 г.
Характерните особености на месецата показват, че януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка през януари е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5.
Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в град Трън на 7 януари 1947 г.

В началото на януари денят продължава 9 часа и 4 минути, а в края на месеца вече е 9 часа и 53 минути.

Астрономическата справка показва, че в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 2 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 4 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути, и залязва в 17 часа и 37 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 53 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 7 януари е пълнолуние, на 15 – последна четвърт, на 21 – новолуние, а на 28 януари е първа четвърт, информира синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ