14.8 C
Sofia
12:38 | 07 October 2022
НачалоНовини от БългарияИма сигнали за незаконно добити миди, предлагани на пазара

Има сигнали за незаконно добити миди, предлагани на пазара

Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара се предлагат миди, добивани чрез забраненото от закона тралене и драгиране.

Това осъществява дъмпинг на цената на продукта, а нерегламентираният произход на мидите може да е опасен за здравето на потребителите.

Инспекторите от Агенциите а по безопасност на храните и Рибарство и аквакултури извършват непрекъснати проверки, но трудно могат да се преборят без законодателни промени.

51 са риболовните кораби, които имат разрешение за леководолазна дейност за добив на миди и скариди. Реално обаче 29 плавателни съда се занимават с улов на черна мида.

Тази година консумацията на миди е по заведенията и търговската мрежа е по-голяма, затова и уловът е в пъти по-голям от миналата. Затова и проверките на инспекторите от ИАРА И БАБХ са засилени.

“През август месец особено се засилва контрола на риболовните кораби, извършващи улов на черна морска мида. Имаме за миналия месец един акт, а миналата година имаме няколко случая за нерегламентиран улов. Най-крупният случай беше с два кораба, които ловят по нерегламентиран начин, в смисъл с трал за по-лесно и по-бързо. Съставени са също актове на кораби, които извършват улов без разрешения”, заяви Борислав Ноев, инспектор от ИАРА – Варна.
Ако риболовните кораби добиват черна мида чрез леководолазна дейност, те нямат ограничения в улова. Проблем се появява, когато тралят дъното, защото унищожават местообитанията и на мидата, и на рибата. С това не са съгласни производители на миди от мидени ферми и настояват за спирането на тези лоши практики.

“Това трябва да се спре тотално, тъй като мидите от дъното са вече унищожени, по камъните не се намират, защото рапаните ги унищожават и мидата трябва да бъде защитена по някакъв начин – дивата мида. Нашите предложения, съответно и с научните среди, което го обсъдихме, е да се забрани уловът на черна мида”, допълни Борислав Ноев.
Дали ще се стигне до тази мярка обаче не е ясно, защото ограничения и забрани могат да се налагат след извършване на сериозни проучвания от компетентните научни институти.

Докато се вземат новите решения, проверките на инспекторите от двете държавни агенции не спират. За този летен сезон се предлагат единствено регламентирани миди по заведенията за обществено хранене.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ