4.8 C
Sofia
23:02 | 29 March 2023
НачалоЛюбопитноЗащо кучето е най-добрият приятел на човека.

Защо кучето е най-добрият приятел на човека.

Молекулярни биолози отговориха на въпроса от научна гледна точка.

Молекулярни биолози от Япония са установили, че кучетата са станали “най-добрият приятел на човека” благодарение на ген, който понижава стреса, пише сп. “Сайънтифик рипортс”.

Според авторите на изследването от университета “Азабу” въпросният ген е направил древните кучета по-спокойни в обкръжението на хората. Това на свой ред е позволило специалните отношения помежду им да се развият с течение на времето.

Един от най-обичаните домашни любимци в света произхожда от вълците. Въпреки това опитомяването на кучето озадачава еволюционните експерти от десетилетия.

Японските учени смятат, че са успели да разнищят загадката. Оказва се, че кучетата са носители на две мутации в ген, известен като MC2R (меланокортин 2 рецептор). Той произвежда хормона кортизол – естествена вградена алармена система, който се освобождава, когато някой изпитва страх или тревога.

“Тези открития предполагат, че генът MC2R е изиграл роля в опитомяването на кучетата, вероятно като е насърчил по-ниски нива на стрес около хората”, казва д-р Михо Нагасава от изследователския екип.

Пословичният първи най-добър приятел на хората е бил сив вълк, който е влязъл в контакт с първите си човешки спътници преди около 33 000 години, някъде в Югоизточна Азия. Преди около 15 000 години малка глутница опитомени кучета започва да се придвижва към Близкия изток и Африка.

Видът, известен като Canis lupus familiaris, стига до Европа преди около 10 000 години. Хората започват да строят ферми и селища със защитни стени, което бележи зората на съвременната цивилизация. Кучетата вече са там, за да помагат за охраната, да пасат първите стада и да изискват разходки. Според проучването очертанията на това голямо приключение са записани в тяхната ДНК.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ