17.3 C
Sofia
6:57 | 04 July 2022
НачалоНовини от БългарияЗапочна изплащането на пенсиите

Започна изплащането на пенсиите

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юни започва днес, 7 юни и ще продължи до 20 юни.

Изплащането чрез пощенските станции на пенсиите и добавките към тях през юни започва днес, 7 юни и ще продължи до 20 юни.

То ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от станциите. Преводите на юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени днес, 7 юни 2022 г., съобщиха от Националния осигурителен институт.

Заради последиците от кибератаката през миналия месец пенсиите се изплащаха на място в пощенските клонове по ведомост и по постоянен адрес на пенсионерите, регистриран в Националния осигурителен институт.

Отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. „COVID добавка“ от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г. Неполучената и през май еднократна великденска добавка от 70 лв. (отнасяща се за април), хората трябва да поискат от териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията.

От 1 юни започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през април 2022 г.

Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени общо 3493 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 752 315 души.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ