24.8 C
Sofia
21:47 | 07 August 2022
НачалоПолитикаЗакриват Руското посолство, ако до 12 ч. днес не се спре изгонването...

Закриват Руското посолство, ако до 12 ч. днес не се спре изгонването на 70 дипломати

Във връзка със създалата се ситуация, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова предостави нота във Външното ни министерство, в която се съобщава, че Руското посолство може да бъде затворено, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. Русия е поставила и срок – това да стане до 12 ч. днес, на 1 юли.

Официално потвърждение дойде и от МВнР. Оттам уточняват, че Митрофанова е връчила вербална нота. „С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”.

„В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълват оттам.

Министерството на външните работи своевременно e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия. Реакцията на премиера не закъсня и той се обърна към Руското посолство да оттегли нотата.

„Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера”, посочва той.

„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота”, добавя Петков.

„Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни”, категоричен е премиерът в оставка.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ