4.7 C
Sofia
2:35 | 07 December 2022
НачалоИзбраниЕнергийният министър очаква 20-25% спад в цената на горивата

Енергийният министър очаква 20-25% спад в цената на горивата

Искрено се надявам че това ще продължи, заяви пред БНТ служебният енергиен министър Росен Христов, запитан дали ще продължи намаляването на цената на горивата. “Естествено, не може да се очаква да се върнем на нива отпреди кризата, но според мен едни допълнителни около 20-25% снижение са реалистични”, посочи той.

Христов каза, че доколкото знае, все още има средства в бюджета за отстъпката от 25 ст. на литър гориво, така че за момента мярката продължава.

Той отбеляза също, че няма как цената на електроенергията в ЕС да е висока, а у нас да не е, тъй като нашият пасар е обвързан с европейския. Енергийният министър посочи, в момента в тази връзка се подготвя проектозакон, който да оптимизира компенсациите за бизнеса заради цената на тока. Той предвижда също привеждане в сила на регламента на ЕК за намаляване на потреблението на електроенергия в пикови часове, стимулиране на използването възобновяеми източници за собствено потребление и на мерки за енергийна ефективност.

Росен Христов заяви още, че енергийното министерство ще предложи и схема, по която да бъдат реализирани исканите от бизнеса дългосрочни договори. Към момента също се правят изчисления, за да може да бъде предложена двойна тарифа, с която да бъдат разграничени обикновените битови потребители от ползващите свръкнормени количества електроенергия, като в момента въпросната норма се уточнява. След преминаването на въпросния праг, ценара ще се вдига.

Във връзка с мерките за цената на газа в ЕС, той коментира: “Българската позиция е, ако има таван на газа, това да е за целия газ, който се търгува, като нашата логика е, че часатично налагане на тавани на различни сектори от пазара, не било ефективно и допълнително би изкривило пазара.”

Енергийният министът обясни, че комплексът от мерки, които се обсъждат, е насочен към снижаване на цената на газа, която за момента е висока неоснователно. “Количества газ има, икономиката функционира, дори има свиване на потреблението, така че не би трябвали да има такива високи и скачащи цени на газа”, изтъкна той.

Според Росен Христов самите разговори за предприемане на мерки вече водят до някакъв ефект на снижаване на цените на газа, като за последните седмици се набюдава трайно падане на т. нар. DTF борса. По думите му това показва, че “пазарът е изкуствено надут”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ