4.4 C
Sofia
8:42 | 09 December 2022
НачалоНовини от светаЕвропейски енергийни компании се готвят да намалят санкциите на ЕС, като се...

Европейски енергийни компании се готвят да намалят санкциите на ЕС, като се съгласяват да плащат за руския газ в рубли

Путин предупреди, че крановете ще бъдат затворени и Европа ще остане без руски доставки. Това, което някои смятаха за празна заплаха, стана реалност в сряда, когато Полша и България видяха, че доставките на Газпром бяха спрени.

Според доклади някои от най-големите европейски енергийни компании се готвят да намалят санкциите на ЕС, като се съгласят да плащат за руски газ в рубли.

По нареждане на Владимир Путин големи газови компании в Германия , Австрия, Словакия и Унгария възнамеряват да открият сметки в Газпромбанк, след като вчера Москва спря доставките на газ за България и Полша заради отказа им да плащат в рубли.

Решението на Русия доведе до покачване на европейските цени на газа с 24 процента вчера, като цените в четвъртък се повишиха с още 4 процента. Западните лидери обвиниха Москва в изнудване и в опит да разклати единството на ЕС заради подкрепата си за Украйна.
Но според Financial Times , фирми, включително германската Uniper и австрийската OMV, ще открият сметки в рубли в базираната в Швейцария банка, която е основана през 1990 г. специално за обслужване на руския Газпром – най-големият доставчик на природен газ в света.

Президентът Путин миналия месец нареди на западните страни да плащат за своите доставки на газ от държавната компания в рубли, тъй като собствената икономика на Русия увяхва под осакатяващите западни санкции заради нахлуването на Кремъл.

В противен случай, каза Путин, крановете ще бъдат затворени и Европа ще остане без руски доставки. Това, което някои смятаха за празна заплаха, стана реалност в сряда, когато Полша и България видяха, че доставките на Газпром бяха спрени.
Източници, близки до преговорите между европейските купувачи и Газпром, казаха пред FT, че разговорите сега са се ускорили с бързо наближаване на сроковете за плащане.

Въпреки че Русия поиска плащания в рубли за своя газ, предложената от нея разплащателна система ще използва сметки в Газпромбанк, които ще конвертират плащанията, направени в евро или долари, в рубли.

Това предлага потенциална вратичка, която някои страни биха могли да се опитат да използват, за да продължат да купуват руски газ срещу западни валути, въпреки западните санкции.
Европейската комисия заяви миналата седмица, че ако купувачите на руски газ потвърдят, че плащането е завършено, след като са депозирали евро, за разлика от по-късно, когато еврото бъдат конвертирани в рубли, това няма да наруши санкциите.

Европа получава около 40 процента от своя газ от Русия, като плаща от 200 до 800 милиона евро на ден досега тази година – финансирайки военната машина на Москва.

В момента почти всички договори за закупуване на руски газ са деноминирани в евро или щатски долари, според консултантската компания Rystad Energy. Плащанията в рубли биха били от полза за руската икономика и ще укрепят нейната валута.
Базираната в Дюселдорф компания Uniper (един от финансистите на проекта Nord Steam 2) заяви пред вестник Rheinische Post в четвъртък, че ще преведе плащанията за руски газ към руска банка, а не вече към базирана в Европа.

„Планът е да извършваме плащанията си в евро по сметка в Русия“, каза вестникът, цитиран от говорител на Uniper.

Uniper заяви в сряда, че счита, че руските газови потоци в Германия са сигурни засега – въпреки спирането на доставките за Полша и България – тъй като обемите на транзита, насочени другаде, няма да бъдат засегнати, каза главният вносител на руски газ в Германия.

Междувременно австрийската енергийна група OMV – един от най-големите вносители на руски газ и базирана във Виена – сега се готви да открие сметки в рубли в Газпромбанк, съобщи FT в четвъртък, цитирайки хора, запознати с подготовката.

Правителството на Австрия отговори в сряда, че доставките на руски природен газ за страната продължават неограничено и няма индикации, че ще се промени, докато се мъчи да намери алтернативни източници.

Говорител на OMV каза на агенция Ройтерс, че компанията работи върху решение, отговарящо на санкциите, но отказа да уточни дали това означава използване на акаунти, както съобщи FT.

FT също така каза, че италианската Eni, друг от големите клиенти на Газпром, оценява възможностите си. Подкрепената от правителството италианска компания има време до края на май, когато е следващото й плащане за руските доставки, да направи окончателно обаждане, пише вестникът, цитирайки италиански официални лица.

Словакия, която също силно разчита на руския газ, по-рано предположи, че може да бъде принудена да се съобрази с исканията за плащане в рубли.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ