24.8 C
Sofia
22:23 | 07 August 2022
НачалоПолитикаДо края на деня се очаква изгонените руски дипломати да напуснат България

До края на деня се очаква изгонените руски дипломати да напуснат България

Петков: Нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат...

Очаква се днес 70-те руски дипломати и служители, които бяха обявени за “персона нон грата” от България да напуснат страната до края на деня.

За тях се твърди, че са използвали дипломатическата дейност като прикритие и са работили против интересите на България.

По информация от МВнР вербална нота с имената на 70 служители на дипломатическата мисия е била връчена на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. В нотата се заявява очакването Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург.

По-рано българският премиер отхвърли ултиматума на руския посланик да бъде отменено решението за изгонване на 70-те служители.

Премиерът в оставка Кирил Петков обяви във вторник експулсирането на въпросните служители:

“Които нашите служби са идентифицирали като хора, които са свързани в голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата Родина. Също искам да кажа, че това не е по никакъв начин агресия към руския народ, нямаме нищо против тях. Просто, когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един така пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва”.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ