4.7 C
Sofia
1:40 | 07 December 2022
НачалоРегионални новиниВарнаДнес ще има частично слънчево затъмнение, ще може да наблюдаваме от Варна

Днес ще има частично слънчево затъмнение, ще може да наблюдаваме от Варна

Слънчевото затъмнение ще трае два часа...

Днес, 25 октомври ще има частично слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия.

То ще е видимо и от България, като ще започне в 12:27 ч. и ще продължи 2 часа, 18 минути и 43 секунди за София. За столицата най-голямото закриване на слънчевия диск ще бъде 32.1% от площта му, а за Варна – 39.4%, съобщават от НАОП “Николай Коперник” в морската столица.

От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма максимална фаза. За Варна тя ще бъде 0.503 (с 39.4% закрита площ на слънчевия диск) и ще настъпи в 13:42:41 ч.

Началото и краят на затъмнението за Варна ще бъдат съответно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението тук ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди.

Следващото частично слънчево затъмнение, което ще може да бъде наблюдавано от България ще е след 4 години – на 12 август 2026 г.

Варненски ученици ще наблюдават затъмнението в НАОП “Николай Коперник”

Учениците, кръжочници в НАОП, ще бъдат разделени на работни групи, които ще имат конкретни задачи по време на затъмнението.

Учените отправят предупреждения за защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина. Желаещите да наблюдават явлението трябва да поставят подходящи слънчеви филтри пред очите си и пред обективите на използваната от тях техника.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ