14.6 C
Sofia
11:30 | 07 October 2022
НачалоОсновнаДнес настъпи астрономическата есен

Днес настъпи астрономическата есен

На днешния ден денят и нощта са равни по продължителност, а от утре нощта започва да става по-дълга от деня.

Днес, точно в 4 часа 3 минути настъпи есенното равноденствие, с което започна и астрономическата есен.

На днешния ден денят и нощта са равни по продължителност, а от утре нощта започва да става по-дълга от деня.

Есенното равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът, в който “пътят” на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Точно в същия час Слънцето от северната небесна полусфера преминава в южната. В този момент денят и нощта са равни по продължителност.

Периодът от началото на астрономическата есен до началото на следващата астрономическа есен е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на така наречения “Григориански календар”. Според него по определен начин се редуват обикновените години с по 365 дни и високосните с по 366, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. 

Това е направено за удобство, но е и причината датата на есенното да е различна всяка година – варира от 21-ти до 23-ри септември за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна. 

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ