4.4 C
Sofia
6:56 | 09 December 2022
НачалоКултураДнес е Разпети петък, най-тъжният ден в годината

Днес е Разпети петък, най-тъжният ден в годината

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг - тогава нито се яде, нито се пие, дори вода.

Днес е предпоследният ден от Страстната седмица – Велики петък (Разпети петък). Денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие, дори вода. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

За църквата Велики петък, известен още като Разпети, е най-тъжният ден в годината.

Божият син е обвинен в богохулство и че подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, му издал тежка присъда.

Войниците поставят на главата на Христос трънен венец вместо корона и го повеждат към Голгота – лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота.

На лобното място, Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници.

Исус Христос е погребан в каменен гроб, изкопан в скала.

На Разпети петък, сутринта в храмовете се изнася Плащаницата (покривало с изображение на Христовото погребение, което се поставя сред храма на специална маса, наречена кувуклия – символ на гроба Господен).

Носенето ѝ напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. На Разпети петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове. Вечерта се извършва символичното Опело Христово. В храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

В Катедралния храм “Успение Богородично” във Варна богослужението ще започне в 09:00 ч. с Царски часове, Вечерня с изнасяне на светата Плащаница. От 18:00 ч. ще се отслужи Опело Христово.


В храм „Св. Атанасий“ то ще започне в 08.30 ч., а в храм „Св. Николай Чудотворец” – в 08.00 ч. От 19.00 ч. ще бъде отслужена утренята с Опелото Христово.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата, с която е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. На Плащеницата е извезан образът на положения в гроба Спасител. Светата Плащеница се изнася, а след нея върви свещеникът и други църковнослужители. Те обикалят три пъти около разпятието и слагат плащеницата на специално приготвена маса. Свещеникът, а след него и богомолците, целуват светия кръст, светото евангелие и самата плащеница.

Мнозина миряни вярват, че минаването под масата в църквата е за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Църковните служители обаче твърдят, че по този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят.

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение. В петък никой не подхваща каквато и да е работа.

- Advertisement -

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОПУЛЯРНИ НОВИНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ